Yer altı kaynakları zenginliklerinden olan mermer, doğada kireçtaşının metamorfizma sonucu kristalleşerek oluşur.
Yer altı mermerlerin renkleri genel olarak beyaz, sarı ve gri tonlarda bulunur.
Bunun yanı sıra mermer etrafında bulunan farklı elementler, mermerin farklı renklerde de oluşmasına neden olmaktadır.
Mermer yer altından çıkarılırken, özelliklerine bakılmadan bloklar halinde üretilebilen, gerektiği durumlarda kesilip parlatma yapılabilen ve kullanılacak alana göre işlemden geçirilebilen tüm kayaçlardır.
Granit, gabro, bozalt, fonolit, andezit, gnays, şist, fillit, kayraktaşı, traverten, kumtaşı, konglomera gibi kayaçların tamamı mermer olarak anılır.
Mermer Madenciliği
Ülkemizde birçok bölgede geçmiş dönemlere ait antik mermer ocakları Şanlıurfa, Marmara Adası, Mardin, Afyonkarahisar, Çanakkale, Bilecik, İznik çevrelerinde yerleştiği biliniyor.
Mermer kullanım alanlarının gelişmesi, talebin artması, modern mermer maden ocakları ile üretimin artmasına sebep olmuştur.
Günümüzde Afyonkarahisar, Muğla, Eskişehir, Marmara adası, Diyarbakır, Adıyaman, Çanakkale, Elazığ, Burdur, Amasya, Sivas ve Isparta gibi bir çok şehir ve çevresinde mermer üretimleri yapılmakta .
Ülkemizin jeolojik yapısı neden ile de birçok farklı renk ve desenlerde mermer görmek de mümkün.
Farklı renk oluşumları mermer isimlerine yansıyarak; Afyon beyazı, Marmara beyazı, Elazığ vişnesi, Burdur beji gibi ürünler ortaya çıkmıştır.
Ülkemizin zengin karbonatlı mermer rezervlerine sahip olması, ürettiği mermer kalitesinin yüksek olmasını sağlamaktadır. Türkiye kaliteli mermer üretimi ile, mermer ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Mermer Kullanım Alanları
Mermer insanlığın tarihteki var oluşundan bu yana kullanılmaktadır.
İlk olarak, insanlar koruma amaçlı alet yapımında, avcılık ,çiftçilik, hayvancılık alanlarında kullanmışlardır.
Osmanlı döneminde mermer; han, hamam, kervansaray, cami ve medrese gibi yapılarda kullanılmıştır.
Günümüzde çok yaygın bir şekilde bir çok alanda kullanılır.
Özellikle inşaat sektörü, dekorasyon malzeme üretimi ,sanat gibi birçok alanda karşılaşmaktayız.
İnşaat sektöründe, bina iç dış cephe giydirmeleri, merdiven, mutfak, şömine, banyo, cam kenarları, balkon duvarlarında kullanım sağlanmakta.
Dekorasyon malzeme üretimi alanında süs eşyaları, masa, sehpa, biblo, avize, kül tablası vb. ürünler önemli miktarlarda özellikle tüketilmektedir.
Sanat alanında, bir çok mekan tasarımlarında, heykelcilik yapımında ve hatta mezar taşı yapımında dahi kullanım alanı oldukça geniştir.